lauantai 28. tammikuuta 2012

Idioottimaista?

Monesta asiasta minua on syytetty, mutta idioottimainen on minun toimintaani kohdistuvassa sanastossa täysin uusi. Kun Anne Nikka Satakunnan Kansasta (kts. SK 27.1.2012) haastatteli minua puhelimitse niin kyse oli kommenteista, jotka koskivat Satakunnan ammttikorkeakoulu Oy:n hallituksen mahdollisia päätöksiä koulutuksen työnjaosta Porin ja Rauman välillä. En halunnut lähteä laajemmin spekuloimaan sitä mitä SAMK Oy:n hallitus omassa harkinnassaan päättäisi. Mielestäni korostin, että asiassa on aidosti auki vaihtoehtoja, joita tarkastellaan faktapohjaa syventäen.

SK:n artikkelista saa vaikutelman, että Satakunnan ammattikorkeakoululla olisi joku ehdotus, jota se ajaa kuin käärmettä pyssyyn. Tähän yhteyteen sopii hyvin kertaus nykytilanteesta vallitsevan lainsäädännön viidakosta: Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy on Satakunnan ammatikorkeakoulun ylläpitäjäorganisaatio, alkaen 1.1.2012. Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus päättää strategisista kysymyksistä, kuten koulutustarjonnan muutoksista. Satakunnan ammattikorkeakoulu taas on Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n sisällä (tai alaisuudessa) toimiva koulu, jota johtaa rehtori ja joka tekee oman analyyttisen ehdotuksensa ylläpitäjälle (eli Oy:n hallitukselle) aivan lähitulevaisuudessa. Koulun puolesta päätökset tekee oma sisäinen hallitus, jonka koostumuksesta on päättänyt Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n hallitus. Kuullostaako monimutkaiselta, sitä se onkin.

Nykyistä lainsäädäntöä on tarkoitus muuttaa ja siihen tähtää ammattikorkeakoulu-uudistus. Uudistuksen periaatteet on esitelty hyvin OKM:n sivuilla. Lähtökohtana on, että ammattikorkeakouluista muodostetaan  itsenäisiä oikeushenkiöitä, ja sen jälkeen jäljellä olisi vain yksi merkittäviä päätöksiä tekevä organisaatio,eli osakeyhtiö ja sen hallitus.Samassa yhteydessä rahoitus siirrettäisiin kokonaisuudessaan valtiolle.

Takaisin Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n päätöksiin. Osakeyhtiön hallitus tekee päätöksensä perusteellisen harkinnan jälkeen. SK:n artikkeli irrotti tästä päätöksestä (sen kokonaisuudesta) yhden kysymyksen eli kone- ja tuotantotekniikan koulutuksen sijainnin. Artikkeli omalta osaltaan osoittaa, että tämä sinänsä vähäpätöiseltä kuulostava koulutusalue on äärimmäisen merkityksellinen Satakunnan kannalta. Niin aivan oikein, Satakunnan, ei vain Porin, vaan koko Satakunnan. Vielä asiaa laajentaen - Satakunnan ammattikorkeakoulun Oy:n omistajiin kuuluvat myös Laitila ja Uusikaupunki, eli myös Vakka-Suomen tarpeet tulee ottaa päätöksessä huomioon. Osakkeenomistajien kantoja näiltä osin ei ole vielä edes kuultu.

Mutta, keskustelu toki on tervetullutta, kunhan argumentit perustuvat oikeaan tietoon.

2 kommenttia:

  1. Tärkeää on tosiaan tarkastella ei pelkästään Satakunnan vaan myös Varsinais-Suomen pohjoisosan etua, kun koulutusratkaisuista päätetään. Tähän perustuu myös Rauman hoitotyön koulutuksen säilyttämisen tarve. Kyseessä kun ei ole välttämättä päällekkäinen toiminto Porin kanssa, vaan palvelun tarjoaminen Vakka-Suomeen, josta tulee vuosikurssista riippuen 30-40 % Rauman hoitotyön opiskelijoista. Jos Rauman nuorisoasteen koulutus loppuu, opiskelijat eivät todennäköisesti suuntaa Poriin vaan Turkuun. Tästä on "hyviä kokemuksia" kun Harjavallan koulutus loppui, Pirkanmaan hakijat vähenivät.

    Henkilökunnan näkökulmasta kummallisinta lienee se, että Porissa on kaksi ammattikorkeakoulua!, jotka molemmat tarjoavat sosionomi- ja sairaanhoitajakoulutusta. Diakin ja Samkin Porin koulutuksen päällekkäisyys luulisi kiinnostavan ministeriötäkin, koska tuossa ei ainakaan maalaisjärjellä ajatellen luulisi olevan mitään järkeä. Vai onko niin, ettei ammattikorkeakoulujen välisiin päällekkäisyyksiin saa puuttua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kun toit ylimaakunnallisen näkökulman myös hoitotyön ratkaisuihin. Käytännössä Turkuun suuntautuvat hakijat joutuisivat ankaraan kilpailuun, vetovoima ensisijaisten hakijoiden osalta on Turun AMK:n hoitotyön sv:ssa jo nyt 4,8 (Raumalla 1,5 ja Porissa 2,9). Myös DIAK on aiheellinen huomio, koska todellisuudessa Porin vetovoimaluku DIAK huomioiden on huomattavasti korkeampi kuin 2,9. Olen laatimassa SWOTia kaikkien auki olevien kysymysten suhteen. Sisällytän nämä näkökulmat siihen tarkasteluun.

      Poista