keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Synergiaa

Synergia sanana pohjautuu Wikipedian mukaan kreikan sanoihin sunergiā, yhteistyö ja sunergos, yhdessä työskentely, tarkoittaen kahden tai useamman vaikuttavan tekijän kumuloivaa yhteisvaikutusta. Itselleni sana tuo mieleen aiemman organisaationi toimitalohankkeen, joka nimettiin Synergiaksi (sanaleikki SYKE + energia). Valtion kustannussäästöjen takia hanke ei ole edennyt suunnitelmia pidemmälle.Toimitalohankkeen suunnittelukilpailun yhteydessä kehitettiin Synergiaksi nimetty hiilijalanjälki-laskuri, jolla voidaan arvioida rakennusten päämateriaalien ja päärakenteiden hiilijalanjälkiä.

Tekpon käytävällä eräs opettaja pysäytti minut ja totesi synergian olevan hyvin epämääräinen käsite. Ymmärtääkseni hän epäili vahvasti sitä, että suunnitellusta toimitilayhteistyöstä yliopistokeskuksen kanssa oikeasti tulisi säästöä. Hän oli siinä mielessä oikeassa, että synergia on kuvitteellinen tai oikeammin laskennallinen suure. Absoluuttista säästöä nykytilaan verrattuna tuskin saadaan, emmekä sitä tavoittelekaan. Synergiaa voidaan kuitenkin arvioida vertaamalla samankaltaisia toimitiloja kahdessa hypoteettisessa tilanteessa: toisessa tilanteessa olisimme uusissa toimitiloissa ilman muita toimijoita, ja toisessa yhdessä yhden tai useamman kumppanin kanssa. Erotus kuvaisi saavutettuja synergiahyötyjä.

Vaikkei synergiahyötyjä ole vielä sen kummemmin kvantitatiivisesti arvioitu, voidaan kuitenkin jo nyt tunnistaa mistä synergiahyödyt muodostuisivat. Synergiahyötyjä kertyisi tilasäästöinä mm. opetustilojen ja opiskelijoiden itsenäisen työskentelyn tilojen saattamisesta yhteiskäyttöisiksi sekä  kirjaston, opiskelijapalvelujen tilojen ja ravintolatilojen yhdistämisestä. Tämän lisäksi toiminnallisia synergiahyötyjä kertyisi kirjasto-, opiskelija-, kiinteistö-, aula-, ravintola-, siivous-, terveys- ja turvallisuuspalveluiden yhdistämisestä. Osa näistä palveluista olisi mahdollista kilpailuttaa yhdessä. Synergiahyödyt ovat merkittäviä, suuruusluokaltaan miljoonia euroja vuodessa. Tämän päälle tulevat yhteisten tilojen myötä yhteistyön lisääntymisestä saavutettavat hyödyt. Hankeyhteistyön lisääntymisestä saatava lisäarvo on suuruusluokaltaan helposti miljoonia. Eikä tässä vielä kaikki, tämän päälle tulee vielä imagohyöty yhteisestä kampuksesta, lisääntynyt vetovoima ja heijastusvaikutukset uudessa rahoitusmallissa menestymisessä. Senkin merkitys on varmasti miljoonia.

Minusta tiekartta on selkeä, toiminnot yhteen mahdollisimman toiminnallisiin tiloihin. Suunnitteluun kannattaa panostaa, se maksaa itsensä nopeasti takaisin. Muutto on 2016 kesällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti