maanantai 25. maaliskuuta 2013

Profiileista totta

Edelliseen kirjoitukseeni tulleet kommentit edellyttävät uuden kirjoituksen. Kirjoituksessani ennakoin, että ammattikorkeakoulut tulevat nopealla aikataululla käymään työnjakokeskusteluja. Tämä oli tosiaan ennakointi. Uskon, että keskusteluja tullaan käymään ja että OKM patistaa niiden käymiseen. Vielä ei ole selvää tuleeko joku koordinoimaan keskusteluja, mutta itse näkisin että keskusjohtoiselle koordinaatiolle olisi tarve.

Toistaiseksi keskusteluja on käyty ainoastaan sosiaali- ja terveysalan tutkinnoista, jotka toteutuvat suhteellisen pieninä sisäänottoina. Päivi Karttusen tekemän yhteenvedon perusteella keskusteluille on suuri tarve. Useilla ammattikorkeakouluilla on repertuaarissaan tähän määrittelyyn kuuluvia tutkintonimikkeitä viisi tai enemmän. Metropolialla nimikkeitä on 13, Oulun seudun AMK:lla 8, Turun AMK:lla 8, Savonialla 7, jne. SAMK on itse asiassa kohtuullisen hyvin profiloitu tässä sarjassa, pienen sisäänoton tutkintonimikkeitä on vain kolme; fysioterapia, geronomi ja kuntoutuksen ohjaaja. Näistä geronomin ja kuntoutuksen ohjaajan tutkintoon johtavaa koulutusta on vain kolmessa ammattikorkeakoulussa.

Käytännössä työnjakokeskusteluja voi luonnehtia sulle-mulle-peliksi, pelinappuloina toimiluvan koulutusvastuut. SAMKin osalta sopimista voitaisiin tehdä Turun AMK:n lisäksi ainakin Tampereen, Seinäjoen, Vaasan ja Hämeen AMK:n kanssa. Nämä kaikki ammattikorkeakoulut ovat alle 200 km:n päässä SAMKin päätoimipaikasta. Käytännössä näin monenkeskiset neuvottelut eivät ole kovin yksinkertaisia käytäviä. Harva haluaa luopua toisen hyväksi jostain, ja jos haluaa niin haluaako toinen ottaa sen vastaan. Ja kuka varmistaa, että kokonaisuudesta tulee aiempaa parempi. Tätä tarkoitin koordinaation tarpeella.

Aluekehitystehtävän ja työvoiman alueellisen tarjonnan takia ammattikorkeakoulut haluavat ylläpitää mahdollisimman laajaa koulutusvastuun palettia. Taloudelliset reunaehdot tulevat kuitenkin vastaan ja rajoittavat valikoiman määrää. Taloudellista kantokykyä ja alueellista tarvetta optimoiden löytyy se oikea toimilupahakemukseen kirjattava valikoima. Pienessä määrin on sopimisella mahdollista järkevöittää paletin sisältöä turvaten tarjonta suuralueen sisällä.

2 kommenttia:

  1. hei
    Korjaanpa nyt heti asiavirheen: kuntoutusohjauksen ja suunnittelun koulutusohjelmaa toteutetaan vain kahdessa ammattikorkeakoulussa: SAMK ja JAMK.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomiosta. Oulussa tuli vuosina 2010-2011 yhteensä 10 tutkintoa, vaikkei siellä ehkä enää olekaan sisäänottoa. Korjasin tekstiä näiltä osin.

      Poista