lauantai 29. kesäkuuta 2013

Viis Inkasta

Innovatiiviset kaupungit ohjelman ensimmäisestä kierroksesta tehtiin päätös virallisesti maanantaina, tulokset tulivat julkisiksi jo viime viikolla. TEM valitsi viisi teemaa ja viisi kaupunkia, yhden kaupungin kunkin teeman vetovastuuseen:
· Tulevaisuuden terveys (Oulu)
· Kestävät energiaratkaisut (Vaasa)
· Biotalous (Joensuu)
· Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus (Tampere)
· Kyberturvallisuus (Jyväskylä)

Päätös on juuri sellainen, johon perusteellisen arvioinnin tuloksena voi päätyä. Teemat ovat kansallisesti merkittäviä ja omaavat merkittävän kasvupotentiaalin. Jokaisessa on vahva uudistumisen ja tulevaisuuteen panostamisen meininki. Tiivistäen teemat vastaavat hyvin ohjelmaan alunperin esitettyihin kriteereihin. Teemoja on hyvä tarkastella valtiovallan näkemyksenä siitä, millä alueilla Suomella on selkeä mahdollisuus saavuttaa merkittävä asema kansainvälisillä markkinoilla ja keihin uskotaan kehityksen veturina.

Arvostan valintoja erityisesti siitä, että tällä kertaa ei katsottu pelkästään olemassa olevaa tilannetta ja nykyisiä vahvuuksia eikä aluekehitystavoitteita. Tähtäin asetettiin aidosti tulevaisuuteen ja liiketoimintapotentiaaliin tulevaisuudessa. Arviointi oli ilmeisen tiukka mutta reilu.  

Kuten helmikuussa kirjoitin, olin valmistelun jälkeen toiveikas. Uskoin siihen, että Porin esittämistä teemoista voitaisiin suodattaa ehdotus, jossa olisi riittävästi liiketoimintapotentiaalia kansallisen vastuun saamiseksi. Nyt nähtiin, että tavoitetta ei saavutettu.

Porin lopullinen teemavalinta Offshore-ympäristöt ei missään nimessä ollut huono, mutta aikakin on pelannut tätä teemaa vastaan. Huonot uutiset kuten epävarmuus telakoista, STX:n offshore-alusten tilauskannan kuivuminen sekä Technipin merkittävän tilauksen menettäminen huhtikuussa ovat nakertaneet alan uskottavuutta liiketoimintapotentiaalin luomisessa. Tällä hetkellä suomalaisten telakoiden suhteellisen osuuden toimialan liikevaihdosta odotetaan pienentyvän. Olisinkohan itsekään tässä tilanteessa valinnut offshorea viiden kärkiteeman joukkoon.

Inkassa on toinen kierros ja totta kai siihen kannattaa panostaa (Pori on hakeutumassa mukaan Tampereen ja Vaasan vetämiin kokonaisuuksiin). Mutta kuitenkin, Inka on loppujen lopuksi pieni rahoitus, eikä missään nimessä ole lopullinen ratkaisu. Paljon Inkaa tärkeämpää on itse hahmottaa iso kuva, muutos ja uusiutuminen, ja toimia sen mukaisesti. Teollisuuden palvelujen kehittäminen luo vähitellen palveluteollisuutta, jonka markkina-alueena ei ole vain Satakunnan teollisuus vaan koko maailma. Se on Suomen suuri mahdollisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti