lauantai 31. elokuuta 2013

Uudistukset vaativat rohkeutta

"Uudistusten täytäntöönpano vaatii rohkeutta" - otsikko sanomalehti Länsi-Suomen pääkirjoituksesta 29.8.2013. Kyse ei ollut SAMKin hallituksen samana päivänä tekemistä linjauksista vaan maan hallituksen tekemistä kivuliaista ratkaisuista budjettiriihessä. Termit rakenteellinen uudistus, sopeuttaminen ja säästöt vilahtelevat niin SAMKin kuin maan hallituksenkin pohdinnoissa. Pohdinnoissa on dekadiero, maan hallitus tavoittelee n. 10 miljardin kestävyysvajeen umpeen kuromista, SAMKin vaje on kokonaisuudessaan 10 miljoonaa euroa, josta jo on sopeutettu noin 4 miljoonan siivu.

Uudistusten toimeenpano vaatii rohkeutta, koska on pyrittävä kokonaisuuden kannalta parhaaseen ratkaisuun. Yksittäiset intressit on otettava huomioon, mutta niitä on punnittava kokonaisetua vastaan. Osakeyhtiömaailmassa tämä tarkoittaa sitä, että yksittäisen osakkaan etu ei välttämättä ole yhtiön kokonaisetu. Näin kävi SAMKin talouden sopeuttamisen linjauksissa, Rauman kaupunki SAMKin toiseksi suurimpana osakkaana kokee SAMK Oy:n hallituksen linjauksen epäreiluna ja jopa vääränä. "Raumalla kysymys on koulutuksesta, joka tuottaa tutkintoa, johon on kova kysyntä työmarkkinoilla. Kankaanpäässä tämä on ihan toisinpäin." toteaa Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski Ylen nettisivulla. Erona näissä kahdessa on se, että sairaanhoitajakoulutusta ei Satakunnassa vähennetä, se vain keskitetään Poriin. Kankaanpään tapauksessa koulutus olisi lakannut kokonaan.

Koski kysyy Ylen haastattelussa edelleen miksei tarjottu raha kelpaa. Hän toteaa Rauman kaupungin tarjonneen 250 000 euroa vuodessa, koska kyse on taloudellisesta ongelmasta.Vahvistan, että kyllä mahdollisuudesta kompensoida tämä sopeuttamistoimenpide rahalla keskusteltiin. Yhtiön puolelta esitimme vastakysymyksen, että aikooko Rauman kaupunki todella maksaa suuren summan rahaa SAMKille maailman tappiin saakka. Tähän kysymykseen emme saaneet selkeää vastausta. Ja eihän se ikuinen maksatus järkevää Rauman kaupungin kannalta olisikaan. Itse tulkitsin, että tarjous oli Rauman kannalta keino ostaa aikaa  muiden keinojen selvittämiseksi. Lopullisten päätösten lykkääminen ei missään nimessä ole järkevää. Ja pysyvän toimiluvan saamisen kannalta päätösten lykkääminen voisi olla jopa tuhoisaa. 

Toimilupa ei nimittäin odota. Ammattikorkeakoulun toimilupahakemus on tehtävä syyskuun loppuun mennessä, ja päätökset toimiluvasta tehdään joulukuun alkupuolella. Toimilupahakemuksessa on selvitettävä yhtiön talouden kehitys vuoteen 2018 asti ja tehtävät talouden sopeuttamisen toimenpiteet. Vain rakenteelliset uudistukset ovat pysyviä toimenpiteitä kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi. Rahan pumppauksessa kestävyysvaje jäisi pumppaajan puolelle. Ja kun pumppaus loppuisi se vaje olisikin yhtäkkiä pumpattavan puolella.

"Tekee hallitus niin tai näin , kiitosta se ei saa", näin ennusti Länsi-Suomi ja oli harvinaisen oikeassa. Rakenteelliset uudistukset nähdään lopullisina toimenpiteinä, joista aina joku kärsii. Ja myös valittaa.

Niin katkeralta kuin häviö tuntuukin, mieleeni tulee näissä tilanteissa aina valtiomies Johannes Virolaisen upea toteamus oman häviönsä jälkeen "Kansa on puhunut, pulinat pois". Tällä toteamuksella hän ei niinkään käskenyt olla hiljaa vaan osoitti kunnioittavansa voimassa olevan järjestelmän tekemiä päätöksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti