maanantai 30. syyskuuta 2013

Lupa toimia

Tänään on se päivä, jolloin viimeisenkin ammattikorkeakoulutoimintaa aikovan tulee jättää toimilupahakemuksensa opetus- ja kulttuuriministeriölle. SAMK jätti oman hakemuksensa jo perjantaina ja siitä tiedotettiin.

Toimilupamalli hallinnollisella päätöksellä on yksi tapa valtuuttaa asianomainen toimintaan. Se ei ollut ainoa esillä ollut toiminnan valtuutuksen muoto silloin kun vuoden 2014 alusta voimaan tulevaa ammattikorkeakoululakia valmisteltiin. Ammattikorkeakoulut itse kannattivat yliopistolain mukaista mallia, jossa korkeakoulutusta antavat organisaatiot olisi kirjattu lakiin. Myös sitä mallia kannatettiin, että pysyvän toimiluvan saajat kirjattaisiin lakiin.

No, ammattikorkeakoululakiin päätynyt toimilupamalli antaa valtioneuvostolle joustavamman mahdollisuuden peruuttaa myönnetty toimilupa kokonaan tai osittain, jos koulutustarve olennaisesti muuttuu tai jos ammattikorkeakoulun toiminta ei täytä sille asetettuja vaatimuksia ja velvoitteita. Toisaalta ammattikorkeakoulun näkökulmasta toimiluvan muutokseen riittää niinikään valtioneuvoston päätös. Toimilupamalliin on sopeuduttu hyvin ja toimilupia on valmisteltu positiivisessa hengessä.

Ammattikorkeakoulujen toimilupahakemuksista on jo tihkunut jonkun verran tietoa. Ammattikorkeakoulut kukin omista lähtökohdistaan säätävät ja sopeuttavat toimintaansa tulevaisuuden olosuhteisiin. Sanat "profiili", "terävöittää" ja "fokusoida" toistuvat ammattikorkeakoulujen tiedotteissa. Jokainen ammattikorkeakoulu on pyrkinyt kehittämään ja uudistamaan toimintojaan ja toimintarakennettaan, profiloimaan osaamistaan ja fokusoimaan koulutustarjontaansa tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi.

Mikä sitten oikeasti muuttuu. Varsinaisia suunnanmuutoksia tuskin tulee. Ammattikorkeakoulut ovat vuosien varrella moneen otteeseen tarkistaneet tarjontaansa ja profiiliansa. Viimeksi aloituspaikkaleikkausten yhteydessä v. 2012 tehtiin merkittäviä koulutustarjontaa koskevia päätöksiä. Esimerkiksi SAMK päätti jo tuolloin lakkauttaa kemiantekniikan ja kulttuurialan viestinnän sekä profiloida koulutusta Porin ja Rauman kaupunkien välillä.

Koska rahoitusta leikataan on selvää, että ammattikorkeakoulut haluavat eroon pienistä ja kalliista koulutusohjelmista. Nyt näyttää siltä, että ainakin eräät sosiaali- ja terveysalan pienet ohjelmat jäävät ilman kotia. Näistä sitten keskustellaan ministeriön kanssa lokakuussa missä ja millä ehdoilla koulutusta järjestetään.

Mikä on isossa kuvassa tämän työlään toimilupaprosessin hyöty ammattikorkeakouluille, jää nähtäväksi. Parhaimmillaan saamme laadukkaammat ja profiloidummat ammattikorkeakoulut, jotka pääosin rakenteellisen kehittämisen keinoin sopeuttavat toimintansa kiristyvään taloustilanteeseen. OKM pystyy toimilupaprosessin avulla keskitetysti ja koordinoidusti varmistamaan, että näin tapahtuu. Mielenkiintoista nähdä saavatko kaikki toimiluvan, vieläpä pysyvän toimiluvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti