keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Kuka omistaa korkeakoulun?

Minulla oli viikolla ilo tavata Bangkok Universitystä vaihdossa oleva liiketalouden opettaja Dr. Lokweetpun Suprawan. Keskustelussa nousi esille myös korkeakoulujen omistussuhteet. Kävi ilmi, että Bangkok University on täysin yksityinen, pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja on Thaimaassa tunnettu laulaja Petch Osathanugrah.

Suomessa yliopistot ovat laissa nimettyjä julkisoikeudellisia laitoksia (kaksi säätiöpohjaisia). Ammattikorkeakoulut ovat ensi vuoden alusta kolmea lukuunottamatta osakeyhtiöiden ylläpitämiä yksityisiä korkeakouluja, jotka kuitenkin lain ja rahoituksen perusteella toteuttavat pääosin julkista tehtävää.

Ammattikorkeakoulujen omistussuhteet ensi vuoden alusta käyvät yksityiskohdissaan ilmi ammattikorkeakoulujen toimittamista toimilupahakemuksista. Omistussuhteissa yhteinen nimittäjä on, että pääomistajina valtaosassa ammattikorkeakouluja ovat joko kaupungit tai kuntayhtymät. Poikkeuksiakin on, kahden ammattikorkeakoulun osalta pääosan osakkeista omistavat rekisteröidyt yhtistykset (Diak ja Humak), kahdessa säätiöt (Haaga-Helia ja Arcada), yhdessä yliopisto (Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi, eli Novia),  ja yhdessä holding osakeyhtiö (XAMK).

Ammattikorkeakoulujen pienomistajatahot ovat hyvin heterogeeninen joukko kuntia, kuntayhtymiä, kannatusyhtiöitä, yhdistyksiä, säätiöitä, elinkeinoelämän edustajia ja yliopistoja. Elinkeinoelämän edustus omistajissa on Haaga-Helialla, VAMK:lla ja SAMKilla, ja näistä SAMK on ainoa jolla on omistajana kolme elinkeinoelämän edustajaa, kaksi kauppakamaria (Rauman ja Satakunnan kauppakamarit) sekä yrittäjäjärjestö (Satakunnan yrittäjät). Paikallinen yliopisto omistaa ammattikorkeakouluista tällä hetkellä Novian lisäksi pienosakkaana Saimiaa, VAMKia ja Lapin AMK:ta.

Aivan viime päivinä on käynyt ilmi, että pari uuttakin yliopistoa on kiinnostunut tulemaan mukaan ammattikorkeakoulujen omistajiksi. Turun yliopisto on jo tehnyt päätöksen osallistumisesta Turun AMK:n suunnattuun osakeantiin, Helsingin Sanomien mukaan "varmaan pienellä, muutaman prosentin osuudella". Keskisuomalainen kertoi eilisessä printtilehdessä, että myös Jyväskylän yliopisto on kiinnostunut ostamaan osan Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Tällä hetkellä Jyväskylän kaupunki omistaa 90 % JAMKin osakkeista. JAMKin hallituksen puheenjohtaja Aila Paloniemi on tyrmistynyt yliopiston aloitteesta, eikä yliopistoa hänen mukaansa kaivata jarruttamaan ammattikorkeakoulun ripeää kehitystä. Paloniemi pitää yliopiston esitystä nurkanvaltauksena. Keskisuomalainen aivan oikein rauhoittelee tämän päivän pääkirjoituksessaan, ettei yliopiston omistajuus turmelisi ammattikorkeakoulua.

Hyvällä syyllä voidaan kuitenkin pohtia yliopistojen motiiveja omistaa ammattikorkeakouluja. Siinä mielessä Paloniemi on oikeassa, ettei yhteistyöhön omistussuhde ole millään muotoa edellytys. Se voi olla jopa rasite tasavertaiselle yhteistyölle. Motiivina täytyy olla joku kauaskantoinen potentiaalinen hyöty yliopistolle, esim. ajatus siitä, että duaalimalli puretaan jossain vaiheessa ja omistussuhde toisi hyvät neuvotteluasemat korkeakoulujen rakenteiden yhdistämisessä.

Oli miten oli, Åbo Akademin rehtori Jorma Mattinen sanoo Helsingin Sanomissa asian varsin suoraan: "Ihmettelen miten kauan Suomessa on varaa pitää yllä kahta korkeakoulujärjestelmää päällekkäin." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti