keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Kampuksesta sanottua

On hyvä, että kampuksesta puhutaan. Kuten Janne Toivonen vieraskolumnissaan (SK 3.4.2014) toteaa "oluttehdas on vasta kiinteistöuutinen numero 2, sillä ykköspallilla kuohuu kampuskeskustelu". Ymmärrettävää on senkin, että jos tietoa ei ole tarpeeksi, kuohunta voi johtaa väitteisiin, jotka eivät pidä paikkaansa. Kommentoin tässä joitain esitettyjä väitteitä.

"Kiinteistösijoitusyhtiö Cityconia ja Asema-aukiota puoltaneet valintapisteytykset (joita kuulemma on) ja taloudelliset yksityiskohdat on pimitetty." (SK 3.4.2014). Mitään ei ole pimitetty. Kuten vastineessani (SK 5.4.2014) totean julkisuuslain 7§:n mukaan julkista hankintaa koskevat osallistumishakemukset, tarjoukset sekä muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi vasta, kun sopimus on tehty. Tällä hetkellä vuokrasopimuksesta neuvotellaan, ja välittömästi kun neuvottelut on saatu päätökseen ja vuokrasopimus on allekirjoitettu, asiakirjat pisteytyksineen tulevat julkisiksi. 

"Puuvillan omistava Renor [..] kertoi, että nyt uudet ehdot erityisesti sijainnin osalta pelasivat heidät ulos. Mitkä nämä ”uudet ehdot” tarkalleen olivat? Muokattiinko kriteerit tarkoituksella niin, että Citycon nousi kärkeen?" (SK 3.4.2014). Kyseessä oli avoin tarjouskilpailu, jonka kriteerit painoarvoineen on esitetty tarjouspyynnössä. Käsittääkseni Renorin edustaja viittaa "uusien ehtojen" osalta siihen, että tarjouspyynnössä annettiin mahdollisuus tarjota myös sellaista vaihtoehtoa, että Soten erikoistilat jäävät Tiilimäkeen, mikäli kampus sijoittuu Tiilimäen läheisyyteen. Kaikki kolme saatua tarjousta sisälsivät kaksi tarjousvaihtoehtoa, toisen Soten kanssa ja toisen ilman Soten erikoistiloja. Vuokrasopimusneuvottelut päätettiin aloittaa siltä pohjalta, että myös Soten erikoistilat tulevat samaan kokonaisuuteen Asema-aukiolle. Myös Renorin olisi ollut mahdollista tehdä tällainen tarjous Puuvillasta.

"Porilaisittain ajatellen tilanne huononee nykyisestä asetelmasta, jossa SAMK maksaa vuokrarahat Vähälläraumalla olevista tiloistaan Porin kaupungille. Jatkossa nuo rahat siis lipuvat pois Porista, eivätkä jää kiertämään kaupunkiin" (SK 28.3.2014). Rakentamisvaiheen rahavirroista tulee valtava hyöty alueelle. Suurin osa tarjoukseen sisältyvistä kiinteistökustannuksista, kuten hoito-, ylläpito- ja energiakustannuksista, jää kiertämään Suomeen.  Uskoisin, että Suomessa toimiva kiinteistösijoitusyhtiö käyttää myös osan katteesta tuleviin investointeihin Suomessa. Yksityinen liiketoiminta on nykyään kaikilla aloilla hyvin globaalia.

"Miksi ihmeessä hupenevia veroeuroja halutaan jakaa [.. ] yksityiselle kiinteistösijoittajalle, vaikka mikään pakko ei ole" (SK 30.3.2014). Kyllä SAMKin olisi joka tapauksessa pakko tehdä järjestelyjä kiinteistöjensä osalta jo aivan lähitulevaisuudessa. Ensinnäkin SAMKilla on käytössään paljon tilaa, tehotonta tilaa ja energiataloudellisesti erittäin kallista tilaa. Noin puolet käytössä olevista Vähärauman ja Tiilimäen tiloista olisi välttämätöntä peruskorjata lähivuosien kuluessa. Jotta peruskorjauksen kustannukset kyettäisiin maksamaan vuokrissa, olisi pakko luopua merkittävästä osasta tiloja ja tehostaa tilankäyttöä. Se taas nykyisissä tiloissa olisi käytännössä mahdotonta. Tilojen tehokkuutta ja toimivuutta ei saataisi millään samalle tasolle kuin uudessa SAMKin tulevaisuuden tarpeita varten suunnitellussa kiinteistössä. 

"[Kampussuunnitelmien] sijaan kaupunkilaisille lässytetään sumuisia termejä, kuten ”muuntojoustavuus” (SK 3.4.2014). Kampussuunnitelmista on olemassa hankesuunnitelmat, jotka sisältävät tarjouspyynnön perustana olevat tilaohjelmat. Lisäksi on olemassa Asema-aukiolle tehty tarjous asianmukaisine arkkitehtonisine ja teknisine suunnitelmineen. Näistä ensin mainittu on julkinen ja viimeksi mainittu tulee julkiseksi kun vuokrasopimus on allekirjoitettu. Muuntojoustavuus ei ole sumuinen termi vaan yksi suunnittelun peruslähtökohdista. Koska emme aivan tarkkaan tiedä miten koulutus tulee seuraavien kymmenien vuosien aikana muuntumaan, rakennukselta edellytetään muuntojoustavuutta. Muuntojoustavuudella tarkoitetaan rakennuksen kykyä mukautua käyttöiän aikana tapahtuviin merkittäviin käyttötarkoituksen muutoksiin.

"Myöskään käytöstä poisjääville tiloille ei ole ainakaan julkisuuteen esitetty mitään taloudellisesti relevanttia konkreettista käyttöä". (SK 30.3.2014). Kampustyöryhmien työn lähtökohtana on koko prosessin ajan ollut, että Winnovan keskustassa ja Ulasoorissa hajallaan olevat toiminnot keskitetään Vähärauman alueelle. Winnova luonnollisesti harkitsee omista lähtökohdistaan mitkä tilat ja minkälaisella peruskorjauksella Vähärauman kiinteistömassasta on hyödynnettävissä. Myös Tiilimäen jatkokäyttöä selvitetään jatkotyössä. Porin kaupunginhallitus evästi kampusasiassa (KH 24.3.2014) todeten, että tilajärjestelyjen seurauksena Porin kaupunkikonsernin käytössä olevien toimitilojen ja niistä syntyvien kustannusten tulee vähentyä. Tavoite toteutuu helposti ja kustannusneutraalisti tehostamalla tilankäyttöä ja poistamalla tiloja käytöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti