maanantai 23. kesäkuuta 2014

Duaali- vai monomalli

Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene esitti maaliskuussa, että ammattikorkeakouluista ja yliopistoista muodostuva korkeakoululaitos ei nykyisen kaltaisena vastaa niihin haasteisiin, joiden edessä Suomi nyt on. Nykymallin sijaan suomalaista korkeakoululaitosta tulisi kehittää yhtenä kokonaisuutena. Kahdesta erillisestä sektorista muodostuva korkeakoulujärjestelmä, niin sanottu duaalimalli, on kahden vuosikymmenen ajan palvellut hyvin suomalaisen yhteiskunnan tarpeita. Nyt rakenteen kuitenkin katsotaan kaipaavan uudistamista.

Perusteena tälle Arenen ulostulolle oli se, että vähän aiemmin yliopistopuolelta oli esitetty mallia, jossa ammattikorkeakoulut vastaisivat bachelor-tasoisesta koulutuksesta ja yliopistot ylempien tutkintojen koulutuksesta. Tällainen erikoistuminen, bachelor-tehtaat ja tiedemonopolit, ei ole mikään ratkaisu laadukkaan monipuolisen korkeakoulutuksen kehittämiseksi Suomen eri alueiden ja työelämän tarpeiden mukaisesti.

Keskustelu korkeakoulutuksen kehittämisen malleista ei saanut kevään aikana juurikaan tuulta. Kunnes tänään maan päälehti Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa yliopistojen rehtoreilta kysyttiin mielipidettä asiasta. Tulos oli mielenkiintoinen. Pääkaupunkiseudun yliopistojen rehtorit eivät nähneet yhtenäisessä korkeakoululaitoksessa juurikaan etuja nykyjärjestelmään verrattuna. Sen sijaan muun Suomen rehtorit näkivät ammattikorkeakoulujen rehtoreiden tapaan kehittämistarpeita.

Yliopistojen rehtoreiden kommentit ovat arvokas kooste näkemyksiä. Niistä käy selville, ettei yhtenäinen korkeakoululaitos olisi sellaisenaan mikään yleispätevä ratkaisu. Tiedeyliopistojen toimintaedellytyksiä ei saa heikentää. Pienemmille paikkakunnille yksi organisaatio voisi kuitenkin olla järkevää voimavarojen tehokkaan käytön ja erikoistumisen takia. Lisäargumentteina tuotiin esille parempi kansainvälinen profiloituminen, joustavat opintopolut sekä yhteistyön esteiden poistaminen.

HS:n artikkeli on ansiokas siitäkin näkökulmasta, että kun puhutaan Suomen edusta, asioita tulee tarkasteltella koko Suomen kannalta. Ei vain pääkaupunkiseudun, eikä yhden sektorin. 

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa siltä että rakennekysymykset saatetaan ottaa seuraavaan hallitusohjelmaan, koska korkeakoulujärjestelmän kehittämistä valmistelevasta selvityksestä on julkaistu tarjouspyyntö http://www.minedu.fi/OPM/Koulutus/koulutuspolitiikka/Hankkeet/Kv_nakokulmia_Suomen_kk-jarjestelman_kehittamiseen/Kv_nakokulmia_Suomen_kk-jarjestelman_kehittamiseen_.html

    Aikataulu on varsin haasteellinen, tarjoukset pitää jättää 4.8. mennessä ja selvityksen pitää olla valmis tämän vuoden puolella. Heinäkuu on paras aika pyytää paljon kilpailevia tarjouksia???

    VastaaPoista